Film maart 2018

Médecin de Campagne

Regie: Thomas Lilti  |  Scenario: Thomas Lilti, Baya Kasmi  |  Camera:  Nicolas Gaurin  |  Muziek: Alexandre Lier ea  |  Acteurs: François Cluzet, Marianne Denicourt  ea  |  Montage: Christel Dewynter  |  Land: Frankrijk  |  Jaar: 2016  |  Speelduur: 102 min

Donderdag 15 maart 2018 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Qua sfeer roept Médecin de Campagne herinneringen op aan de haast idyllische Etre et Avoir [2002] over een basisschool op het Franse platteland. Hij schetst een geromantiseerd beeld van de ‘campagne’ zoals Fransen dat graag zien. Dit keer volgen we plattelandsarts Jean-Pierre Werner [François Cluzet]. Meteen bij de opening zien we hem in een scanner die een hersentumor toont. De bevriende specialist raadt hem aan minder te werken en stuurt meteen een hulp naar zijn praktijk, de net afgestudeerde Nathalie [Marianne Denicourt]. Wat aanvankelijk volgt is een voorspelbare botsing tussen beide. De bevlogen en gerespecteerde, maar ook koppige dokter van de oude stempel maakt het Nathalie niet makkelijk. Jean-Pierre vindt het moeilijk een stap terug te doen, Nathalie is een stedeling en maakt beginnersfouten, en de patiënten willen het liefst dat alles bij het oude blijft. Maar Nathalie blijkt een uitmuntende leerling, en ze blijkt net zo bevlogen als Jean-Pierre. Ze wint niet alleen het vertrouwen van de patiënten, maar uiteindelijk ook van Jean-Pierre, haar mentor. Aan het eind kijken beide artsen samen naar de foto’s waarop de ontwikkeling van de tumor in zijn hoofd valt te zien. Een geheim waarvan hij niet wist dat zij het wist. Médecin de Campagne is een innemende ‘kleine’ film met een hoog feelgood-gehalte. Hij drijft op twee sterke karakters die het eenvoudige verhaal authentiek en bij tijden vermakelijk weten te maken. Dat heeft zeker van doen met het feit dat de maker [Thomas Lilti] zelf ook arts is en de kneepjes van het vak kent. De film is opgenomen in het dorp Chaussy ten westen van Parijs en was in 2016 met 1,5 miljoen bezoekers de langst draaiende film in de Franse bioscopen.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,00, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.