Film april 2020 ???

Het is nog onduidelijk of deze voorstelling in april wel kan doorgaan!

Parasite

Regie: Bong Joon-ho | Scenario: Bong Joon-ho, Han Jin Won | Acteurs: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik, Jang Hye-jin, ea | Camera: Hong Kyung-Pyo | Muziek: Jaeil Jung | Montage: Yang Jinmo | Land: Zuid-Korea | Jaar: 2019 | Duur: 132 min

Donderdag 16 april 2020 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater????

Parasite is een gelaagde satire op de Zuid-Koreaanse klassenmaatschappij, die echter in elke kapitalistische westerse samenleving had gepast. De plot is simpel, alles draait om twee families in Seoul: de arme familie Kim en de rijke familie Park. De Kims [zie foto] wonen in een armzalig kelderappartement in de benedenstad. De Parks wonen in een weelderige villa met tuin in de bovenstad, gebouwd door een bekende architect. Zoon Ki-woo Kim krijgt een unieke kans: een oude schoolvriend die elders gaat studeren, vraagt hem om in zijn plaats de tienerdochter van de Parks bijles te geven. Als hij eenmaal is aangenomen bedenkt hij een plan om al zijn familieleden onder schuilnamen bij de Parks aan het werk te krijgen: zijn zus Ki-jeong wordt de kunstlerares van de Benjamin van de familie, hun vader Ki-taek neemt de plaats van de privé chauffeur in en uiteindelijk werken ze de huishoudster eruit om moederlief Chung-sook in die positie aangesteld te krijgen. Het lijkt een komedie met hilarische details van de list en het bedrog waarmee zij bij de Parks weten binnen te dringen. Maar ook door de wereldvreemde wijze waarop de op zichzelf gerichte Parks dit laten gebeuren. En de Kims beroven geen bank, maar helpen zichzelf op slimme wijze via nette banen uit de zorgen. Doch regisseur Bong zou Bong niet zijn als hij het bij deze particuliere herverdeling zou laten. Want door een onverwachte vondst in de kelder van de villa gaat de komedie via een thriller onafwendbaar over in een light-horrorfilm. Ondanks dat Bong geen echte slechterikken neerzet en het good-guy \ bad-guy cliché vermijdt. Wie zijn de parasieten? Dat is ook de kracht van de film. De Kims blijven sympathieke underdogs, de Parks invoelbare upperdogs. Aan de hand van een bij tijden karikaturaal voorbeeld uit Zuid-Korea toont Bong de wereldwijd groeiende kloof tussen arm en rijk, waarvoor Piketty en andere economen waarschuwen, en de grimmige afrekening die daar uiteindelijk uit kan voortvloeien. Zelf zegt Bong: ‘Ik wilde eerlijk zijn over de situatie waarin we ons bevinden.’. De film heeft wereldwijd een ongekend succes, zowel aan de kassa als qua prijzen. Hij won de Gouden Palm in Cannes, en vier Oscars in Los Angeles voor resp beste film [uniek], beste niet-Engelstalige film, beste regie en beste script.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.